Ekonomi

ABD’li milletvekilleri Ford fabrikasıyla bağlantılı Çinli şirketler hakkında soruşturma yapılmasını istiyor

ABD Temsilciler Meclisi komitelerinin iki lideri, Biden yönetiminden Ford Motor Co’nun (NYSE: F) Michigan’da kurmayı planladığı pil fabrikasıyla bağlantısı olan dört Çinli şirketi soruşturmasını istedi. Söz konusu şirketlerin Çin ordusu, Çin Komünist Partisi, Kuzey Kore hükümeti ve Çin’in Sincan bölgesindeki insan hakları ihlalleriyle temas halinde olduğu iddia ediliyor.

Talep, Pazartesi günü incelenen ve şirketlerin tesisin tasarım, inşaat ve bilgi teknolojisi süreçlerine katılımıyla ilgili endişeleri dile getiren bir mektupla geldi. Ford’un sağladığı kayıtların gizli olması nedeniyle Çinli şirketlerin kimlikleri açıklanmadı ve komitelerin bunları kamuoyuna açıklamasına izin verilmedi.

Ford, tüm hükümet düzenlemelerine uyduğunu ve tedarikçilerinin insan hakları savunuculuğu da dahil olmak üzere yüksek standartlarda tutulduğunu belirterek yanıt verdi.

Ford ile Çinli akü üreticisi CATL arasındaki ortak girişim, aralarında akü fabrikası projesinin etkilerini birkaç aydır inceleyen Temsilci Mike Gallagher ve Temsilci Cathy McMorris Rodgers’ın da bulunduğu ABD’li milletvekillerinin incelemesi altındaydı. Projenin ABD vergi sübvansiyonlarının Çin’e fayda sağlamasına ve Ford’un Çin teknolojisine bağımlılığını artırmasına yol açabileceğine dair endişeler var. Ford, tesisin tamamen otomobil üreticisine ait olacağını ve işleteceğini savunuyor.

Milletvekilleri, Michigan fabrikasının konsept tasarımından Pekin merkezli bir şirketin sorumlu olduğunu ve şirketin aynı zamanda Çin ordusuna mühendislik tasarım hizmetleri de sağladığını belirten bir anlaşmaya dikkat çekti. Ayrıca, Kuzey Kore’nin yaptırımları delme faaliyetleriyle olan bağları nedeniyle bir şirketin fabrikaya BT araçları sağlamayı planlamasıyla ilgili endişelerini de dile getirdiler.

Eylül ayında, iki temsilci Ford’dan CATL ile olan ortaklığına ilişkin belgeler talep etti ve CEO Jim Farley’i Kongre önünde ifade vermesi için mahkemeye çağırmayı değerlendirdi.

İnsan hakları grupları Pekin’i Sincan’daki Uygur nüfusuna yönelik ihlallerle suçlarken Çin bu iddiaları reddediyor.

Ford, Kasım ayında Michigan’daki akü fabrikasının yatırımını ve kapasitesini düşürdüğünü, başlangıçta planlanan 3,5 milyar dolarlık yatırımı 2 milyar dolara düşürdüğünü ve projedeki çalışmaları iki ay önce durdurduğunu açıklamıştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu